Cukierki krówki istnieją już od dziesiątek lat. Ich historia jest bardzo bogata i ciekawa. To, że krówki reklamowe mogą występować w wielu formach i postaciach, jest dziś powszechnie znanym faktem. Jednak to, że krówki stają się największym przysmakiem w innych częściach świata, może być nieco zaskakującym faktem dla wielu osób. Dlaczego krówki są chętniej kupowane niż wyroby czekoladowe? Być może przyczyną tego jest zamknięta w nich słodycz i mleczny smak. Mimo że czekolada również może występować w odmianie mlecznej, to jednak nie zawsze jest ona tak pożądana jak ciągnące się krówki.
Zanim zaczniemy opisywać jak i z czego powstają krówki, spójrzmy na to, z czego być może się wywodzą. Jest to czekolada. Pomimo że składnik ten nie występuje w krówkach, to jednak czekolada uznawana jest za ich pierwowzór. Samo słowo czekolada pochodzi od azteckiego słowa xocoatl, co oznacza, gorzką wodę. Można to wyjaśnić faktem, że Aztekowie byli znani jako zwolennicy picia gorących napojów czekoladowych,zmieszanych z różnego rodzaju przyprawami. Aktualnie, co roku w Stanach Zjednoczonych produkowanch jest około 7 mld funtów czekolady. Amerykanie bardzo cenią sobie słodycze, dlatego również do nich odbywa się największy krajowy eksport krówek. Krówki reklamowe to cukierki, które powstają zasadniczo tylko z trzech składników. Pierwszy z nich to krowie mleko, drugi to cukier, trzeci to tłuszcz. Krówki z Polski kilka lat temu zdobyły w USA prestiżową nagrodę na najlepszy słodki smak z zagranicy.
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak wiele krówek produkowanych jest rocznie na polski rynek? Jaką część zajmują krówki reklamowe, a jaką krówki do sprzedaży detalicznej? Przyglądają się danym z bliska, zauważymy że obie te grupy są wielkościowo do siebie zbliżone. Większość cukierków reklamowych krówej jest sprzedawana w okresie Halloween i Bożego Narodzenia. Koniec roku sprzyja inwestycjom w reklamę. Wielkość zysków jest bowiem wstępnie znana, więc nie przedsiębiorcy są bardziej skłonni do tego, aby wydawać pieniądze na słodycze. Krówki to oczywiście najbardziej popularne ze wszystkich zamawianych cukierów. Dlaczego?
Krówki reklamowe są wystarczająco duże, więc na ich opakowaniu można wykonać ładny nadruk. Są słodkie i sposobają się zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. W końcu krówki jako produk polski, nie jest tak drogi w zakupie jak inne, importowane cukierki. Znacznie większe są również możliwości tworzenia własnych kompozycji i mieszanek, w zależności od możliwości konkretnej linii produkcyjnej.